سازه CFS چیست

سازه های سی اف اس یا سازه CFS  یا Cold-Formed Steel سازه ای است که از فولاد سرد نورد شده ساخته شده است. سازه سی اف اس سازه ای است که اعضای  آن معمولا به صورت C شکل یا  U شکل می باشند و این اعضا از فرم دهی سرد ورق های گالوانیزه با حداکثر ضخامت ۲.۵ میلیمتر ساخته می شوند. در ایران اکثرا به جای عبارت سازه CFS از عبارت سازه LSF یاد می کنند. سازه LSF یا Light Steel Frame به معنی قاب فولادی سبک می باشد.

تاریخچه سازه CFS

استفاده از اعضای فولادی سرد نورد شده در صنعت ساختمان، از سال ۱۸۵۰ میلادی در ایالت متحده و انگلستان آغاز شد. با این حال استفاده از فولاد سرد نورد شده به عنوان مصالح ساختمانی تا سالهای ۳۰-۱۹۲۰ میلادی به دلیل عدم وجود استاندارد طراحی محدود بود. یکی از اولین کاربردهای مستندِ سازه سی اف اس به عنوان مصالح ساختمانی، سقف بیمارستان باپتیست ویرجینا می باشد که در سال ۱۹۲۵ ساخته شد.

سازه CFS چیست

مزایای فریم‌های سیستم CFS

برخی از کیفیت‌های منحصر به فرد فریم‌های فولادی عبارتند از:

1) فراوانی

اعضای خانواده فولادهای سرد به راحتی توسط توزیع‌کنندگان محلی تأمین‌کنندگان و مصالح ساختمانی در دسترس می‌باشند.

2) ثبات قیمت

بهای فولاد در طی دو دهه اخیر تقریباً ثابت بوده است.

3) کیفیت یکپارچه

فولاد دارای گره، پیچش و یا معایب موضعی نمی‌باشد.

همواره از نظر ابعادی دقیق بوده و تحت تلرانس‌های تعیین شده‌ای تولید می‌گردد.

همخوانی با استانداردها، فریم‌های سیستم CFS تحت استانداردهای ICC، CABO، IBC، IRC قرار دارند، عدم اشتعال و مقاومت بالای آنها امکان استفاده آنها را در ساختمان‌هایی تا ارتفاع 6 طبقه فراهم می‌آورند.

4) انعطاف در طراحی

اعضای خانواده سیستم CFS در اندازه‌های مختلف موجود می‌باشند و طراح را قادر به برآورده ساختن ملزومات مورد نیاز خود برای بارها، تحت شرایط اقتصادی و دستیابی به طول تیرهای بلند می‌نماید.

5) وزن سبک

لیستوفر وزن فلز مصرفی در سیستم CFS تا حد 40٪ نسبت به وزن آهن‌ آلات مرسوم در نوردگرم از مصرف کمتری برخوردارند که این امر وزن سازه را کاهش می‌دهد.

6) نصب آسان

سوراخ‌های موجود بر روی این سازه‌ها نصب خطوط الکتریکی، لوله‌کشی و مکانیکی را سهولت می‌بخشد.

7) ارتجاع کمتر

فریم‌های سیستم CFS توسط پیچ بهم متصل می‌گردند و این امر مجزا پس‌زدگی میخ‌ها را در روش ساخت منازل چوبی حذف می‌کند.

8) ظاهر مشابه

پس از نصب سطوح نهایی نمای داخل و خارج ساختمان‌های CFS و فولادی از هم قابل تشخیص نخواهند بود.

9) عدم اشتعال

فولاد قابل اشتعال نمی‌باشد.

از انتشار آتش جلوگیری به عمل می‌آورد و به راحتی با مقررات اشتعال‌پذیری تطابق می‌نمایند.

عضوهای سیستم CFS عمدتاً توسط علامت شناسایی با لوگوی تولید کننده، حداقل ضخامت فولاد بدون پوشش، حداقل تنش شکست و مشخصات پوشش در حداقل فضای 46 اینچ در طول عضو برچسب‌زنی می‌شوند، تبدیل‌های زیر می‌توانند برای کاربرهای آشنا به سیستم ضخامت فولاد (gage) مفید باشند.

سازه CFS

محافظت در برابر خوردگی سازه CFS

اعضای سازه ای و غیرسازه ای مورد استفاده در ساخت سازه CFS ( قابهای فولادی سبک)، باید دارای حداقل پوشش فلزی مطابق ضوابط این قسمت باشند. محافظت مضاعف در برابر خوردگی، در لبه اعضای قاب دارای پوشش فلزی که در سایت یا کارخانه، سوراخ یا بریده شده اند، لازم نیست. در صورت عدم استفاده از پوشش محافظ مضاعف، اعضای سازه باید داخل ساختمان قرار گرفته و به طور مناسب از تماس مستقیم با رطوبت زمین و عوامل محیطی محافظت شوند. به منظور جلوگیری از وقوع واکنش شیمیایی، فلزات غیرهمسان نباید در تماس مستقیم با اعضای قاب فولادی سبک قرار گیرند.

انواع پوشش های محافظ مجاز سازه CFS

برای پوشش محافظ ورقهای فولادی در سازه CFS (یا قابهای فولادی سبک) لازم است از پوشش محافظ با آلیاژ روی-آلومینیوم ۵۵%، AZ150 طبقه ASTM A792/A792 M و یا پوشش محافظ روی، Z180، طبق ASTM A653/A653 M ءاستفاده شود.

مقاله پیشنهادی: کفراژ چیست

سیستم باربری ساختمانی سازه CFS

سیستم باربری ثقلی و لرزه ای یک ساختمان که با سازه CFS (سازه های سی اف اس) ساخته می شود سیستم دیوار باربر می باشد.

اجزای این سیستم باربر شامل دیوارها، سقف ها و شیروانی ها می باشد.

در یک سیستم ساختمانی، هر دیوار از اعضای CFS به شرح ذیل تشکیل شده است:

استاد (یا المان های قائم)

رانر (یا ترک یا المان های تحتانی و فوقانی قاب فولادی سبک)

بریج ( یا مهارهای جانبی استادها)

تسمه (یا بادبند)

تیرچه (یا جویست)در یک سیستم ساختمانی

CFS

کاربرد سازه CFS

بیایید در ابتدای امر مروری داشته باشیم بر مسائلی که ضرورت سازه سبک فولادی سرد نورد شده، را در کشور برجسته می‌سازند و جایِ پای این سازه را در صنعت ساختمان محکم می‌کنند. همان طور که می‌دانیم بخش اعظمی از مناطق ایران بر مدارِ گسل تعبیه شده اند، این عامل سبب شده پیوسته گوش به زنگ باشیم و مشرف باشیم بر این مسئله که زلزله جزء لاینفک کشور است.

۱-اضافه طبقه (اضافه اشکوب)

با توجه به دانش  و تجارب این شرکت، به جرات می توان گفت به علت سبکی، سازه CFS مناسب ترین گزینه برای پروژه های اضافه طبقه محسوب می شوند.

۲-شهرک سازی تا ۳ طبقه

در پروژه های شهرک سازی به علت سرعت بسیار بالای سازه  CFS در تولید، حمل و نصب سازه در کنار حفظ دقت تولید و نصب و همچنین قیمت رقابتی آن با سازه های دیگر، این سازه مناسب ترین گزینه برای شهرک سازی ساختمان های کوتاه مرتبه می باشد.

۳-ویلاسازی

در ویلا سازی که بعضا از لحاظ معماری، طرح های پیچیده ای در سقف و نما مشاهده می شود، سازه  CFS انعطاف پذیری بالایی برای طراحی المان های پیچیده معماری دارد و با توجه به کیفیت بالای تولید، با دقتی بالا پیچیده ترین طرح های معماری به زیبایی قابل اجرا شدن با این سازه می باشد.

۴-سوله سازی

از دیگر کاربردهای سازه سازه  CFS در طراحی سالن های صنعتی می باشد.

۵-سازه های پانل خورشیدی

در طراحی سازه های نگهدارنده پانل های سولار نیز سازه  CFS با توجه به مشخصات مهندسی رقابتی اش کاربرد دارد.

امتیاز

دیدگاهی موجود نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *